Pagina's

woensdag 12 november 2014

En nu komt eindelijk Amazon!

Al een tijdje wordt met spanning en sensatie gewacht op de komst van Amazon.nl aan het Nederlandsche e-book front. De gigant wordt van alles toegedicht, van het einde van het papieren boek tot het einde van de uitgeverijen. Vandaag is het dan zover. Daarom heb ik gelijk mijn oude Kindle account afgestoft (het was mijn eerste e-reader) en gekeken wat Amazon nu te bieden heeft.

Website
De navigatie is voor iedereen die al eerder gebruik maakte van Amazon bekend: Functioneel, zonder veel poespas en met de bekende recommenders (onlangs bekeken en aanbevolen). Het design van de website zou je echter ook kunnen bestempelen als saai en ouderwets. Want sites als bol.com en kobobooks.nl zien er frisser en aantrekkelijker uit. Maar het gaat natuurlijk vooral om de content. En de prijs. En wat biedt Amazon dan ten opzichte van haar naaste concurrenten?

Amazon biedt op dit moment ruim 20.000 e-books Nederlands-talige ebooks. Dat is iets minder dan Bol.com echter veel verschil is er niet, je zult dus niet snel misgrijpen in het populaire, nieuwe aanbod. Het bevestigt echter wederom dat het aanbod e-books nog maar een fractie is van het totale (commercieel) verkrijgbare aanbod: Er zijn bijna 500.000 Nederlandse titels op de markt, waarvan dus ongeveer 6% als e-book beschikbaar. Als grote verslinder van het papieren boek hebben Amazon c.s. nog een lange weg te gaan.

Prijs
Op prijs zijn er opvallende overeenkomsten en verschillen. Hoewel Amazon te boek staat als prijsvechter, biedt ze op de meeste titels geen lagere prijzen dan bijvoorbeeld Kobo books:


Andere aanbieders waaronder Google Play en Bol.com zitten juist lager met hun prijzen.

Amazon positioneert zich dus nog niet op prijs of assortiment. De Kindle e-readers zijn natuurlijk wel erg mooi en daarmee een USP voor Amazon: Net als Kobo bieden deze een mooie (verlichte!) leeservaring met een geintegreerde shop op het apparaat, waardoor je makkelijk een nieuw boek kunt kopen zonder eerst op een PC het bestand te hoeven downloaden en over te zetten met kabel (zo 1998!) op je e-reader.


E-readers
De Amazon e-reader heeft nog wel een groot nadeel; de Kindle Paperwhite werkt niet met Nederlandse boeken en de Kindle Voyage die je hiervoor moet aanschaffen kost je minimaal EUR 192,17 . En dat is best veel geld in een tijd waarin je voor een paar tientjes al een e-reader kunt kopen. De vergelijkbare Kobo Glo kost slechts EUR 125,00 99,00*. Met het verschil kun je weer een hoop boeken kopen!

Alternatief is natuurlijk de Kindle app die je op je smartphone of tablet kunt gebruiken. Maar persoonlijk lees ik liever op een e-reader, omdat die veel lichter in gewicht is en geen backlight/LED verlichting heeft maar een frontlight dat niet in je ogen schijnt.

All-you-can-read
De grote vernieuwing van Amazon zit in een all-you-can-read aanbod, het Kindle Unlimited. Hiervan is echter nog niets te zien op Amazon.nl. Kennelijk hebben de uitgeverijen dit (nog) buiten de deur weten te houden.

Al met al lijkt het erop dat Amazon vooral nu eindelijk de Nederlandse markt eens wilde betreden, maar is nauwelijks onderscheidend en zeker niet innovatief ten opzichte van de andere aanbieders. Een beetje jammer dus, want van een dergelijke partij verwacht je meer. Wellicht nog even wachten dus.

* Bol.com grijpt de lancering van Amazon.nl aan om even lekker te stunten met de Kobo Glo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten