Pagina's

woensdag 7 december 2011

Boekspots - deel je boeken in de open bibliotheek

Update: Inmiddels is de beta versie van de Boekspots live. Voor de regiobibliotheken RUM, ZOUT en Lek en IJssel (allen provincie Utrecht) heb ik het concept Boekspots ontwikkeld.

Het concept draait om het delen van boeken. Jaarlijkse worden miljoenen boeken verkocht, de boekenplank bij lezers thuis vormt de grootste (virtuele) collectie denkbaar; hoe kun je deze collectie breder delen en boeken vaker laten lezen?
Nu zijn er al verschillende initiatieven op dit gebied, zoals Bookcrossing.org en ruilboek.nl. Deze platformen worden echter nog vrij beperkt gebruikt en hebben naar mijn smaak een groot manco: Boeken moet je inchecken via een website. Bovendien is de logistiek nogal omslachtig, er zijn weinig locaties van Bookcrossing en bij ruilboek moet je van de post gebruik maken.

Dergelijke initiatieven gaan er nog steeds van uit dat je, zoals bij een reguliere bibliotheek, een catalogus moet opbouwen om boeken te kunnen verspreiden. Terwijl mensen in de meeste gevallen vooraf geen idee hebben welk boek ze willen hebben als ze een bibliotheek binnenlopen. Locatie en toegankelijk van het aanbod zijn dus de doorslaggevend. Vanuit dat gegeven is Boekspots ontwikkeld:


Dit concept is ingezonden voor de Bibliotheek Innovatie Prijs 2011. Inmiddels heeft de eerste externe kandidaat, Theater aan de Slinger in Houten zich gemeld voor dit concept. Boekspots gaat januari 2012 beta-live.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten