Pagina's

woensdag 30 november 2011

NFC en RFID in de bieb

Near field communication in de bibliotheek

De bibliotheek is, zonder dat veel mensen zich hier van bewust zijn, een voorloper op het gebruik van digitale, draadloze technologie. Zo kun je bij de meeste bibliotheken je boeken zelf in- en uitchecken. De techniek die hiervoor is gebaseerd op RFID. Ter vergelijking, de Albert Heijn en C1000 bij mij om de hoek bieden sinds kort ook deze service, maar maken hierbij nog gebruik van de 'good old' streepjescode.

Het interessante van het gebruik van RFID is dat het uitgelezen kan worden met een NFC chip, dit staat voor "near field communication".
De eerste smartphones met NFC zijn reeds op de markt, zoals de Google Nexus S (zie afbeelding). Door de gegevens van het boek (ID, ISDN) van het boek uit te lezen, kun je vervolgens in bestaande databases (bibliotheek catalogus, NBD Biblion) informatie over het boek terugvinden. Denk aan recensies, waarderingen van lezers, vergelijkbare boeken, uitleenfrequentie, etcetera.
Natuurlijk heeft (nog) niet iedereen een smartphone met RFID. Dat zou je kunnen verhelpen door uitleespunten in de bibliotheek neer te zetten die hetzelfde kunstje doen. Alleen dan met een vaste plek en groter beeldscherm. Wellicht dat de bestaande selfservice apparatuur zich ook deze richting op kan ontwikkelen.
Wanneer de technologie voldoende volwassen en verspreid is zou het zelfs een mogelijkheid zijn dat het uitchecken via je smartphone verloopt. Voor het inchecken blijft het wel noodzakelijk om een inleverbus te hebben die uitleest...

Dit soort toepassingen zullen waarschijnlijk nog het meest thuis gebruikt wordt, dus vooral in het proces rond het lezen, in de vorm van waarderen (wat vinden anderen en ikzelf van dit boek), wie leest dit boek nog meer (zoals Get Glue met verschillende media doet) verder orienteren op andere boeken/media en achtergrond informatie gerelateerd aan het boek. In mindere mate zal het tijdens het orientatie proces in de bibliotheek zelf een rol spelen.

Ik ben benieuwd welke bibliotheken, en leverancier/partners van bibliotheken, zich op dit soort toepassingen aan het orienteren zijn. In de Samenwerkende Utrechtse bibliotheken zullen we deze ontwikkelingen in ieder geval nauwlettend volgen en kijken hoe we de digitale ontwikkelingen, met name de mobiele, kunnen toepassingen in de bestaande, fysieke bibliotheek. Het doel is om de vruchten te plukken van de digitale ontwikkelingen, en niet meer als bedreiging van de fysieke bibliotheek te zien, maar als een kans!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten